- Wyprzedaż!
- -30%
- Obecnie brak na stanie

Mocno pobudzająca mieszanka kwiatów, owoców i Mate Green. Egzotycznej nuty nadaje papaja, ananas oraz mango. Doprawione dzikim szafranem, porzeczką oraz truskawką. Kompozycja stawia na nogi już po pierwszym łyku.
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
(edytuj w module Customer Reassurance)
Pochodzenie:
Dawno temu właściwości ostrokrzewu docenili Indianie z plemienia Guarani, którzy żuli liście i pijali napar, by zmniejszyć uczucie głodu i zwalczyć stres oraz zmęczenie. Yerba w języku hiszpańskim oznacza trawę, natomiast z języka Indian Keczua pochodzi słowo mate - czyli tykwa. Jest to roślina z rodziny dyniowatych, której wydrążony suchy owoc służy jako naczynie, z którego pity jest napar. Wokół jej picia zwłaszcza w Ameryce Południowej wytworzyła się swoista ceremonia. Trunek nazywany jest „naparem przyjaźni”. Z kulturoznawczego punktu widzenia na stałe weszła do menu budującego relacje międzyludzkie: podawana wszystkim zasiadającym przy stole/ognisku z jednego naczynia - jednoczy zgromadzonych, sprzyja nawiązywaniu rozmów i zacieśnianiu więzi.
Sposób parzenia:
- ilość suszuw zależności od preferencji ¼ do ¾ wysokości naczynia zalać wodą o tem. max. 70 stopni. Woda nie może być przegotowana. Odczekać 10-15 min. i przystąpić do degustacji.
Yerba mate można także zalać zimną wodą, jest idealnym rozwiązaniem na upalne dni, nazywana jest wtedy terere. Można ją parzyć 3-4 razy bez utraty smaku i właściwości, w zależności od ilości suszu.
Skład:
Mate Green, hibiskus, mango kandyz. ananas, papaja, truskawka liofilizat, dziki szafran, porzeczka liofilizat, aromat.
Opis
Zobacz także